Το παρόν σε ακόμα μια τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δώσει η Εθνική ομάδα της Αγγλίας, θέλοντας να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Το ''S&B'' σας παρουσιάζει την ιστόρια της Εθνικής των "τριών λιονταριών", καθώς και τα σπουδαιότερα οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία της χώρας.
Συγκεντρωτικά όλες οι παρουσιάσεις του ''S&B'',
Στα γήπεδα της Βραζιλίας, εκεί όπου οι Άγγλοι, που εφηύραν το ποδόσφαιρο, θα νηιώσουν την λατρεία και την αγάπη που πρόσφερα στο άθλημα οι διοργανωτές. Jogo bonito λοιπόν και για τους Αγγλους στη γη των ανθρώπων που έκαναν το άθλημα του ποδοσφαίρου δικό τους και το...απογείωσαν, φθάνοντας στους 5 παγκόσμιους τίτλους το 2002, ενώ αυτοί μόνον έναν και μάλιστα με γκολ φάντασμα στην έδρα τους , στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στο μακρινό 1966.
Τα "λιιοντάρια" του Ρόϊ Χόνγκσον, θα δώσουν το παρόν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για 14η φορά στην ιστορία τους, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο στην μοναδική φορά που ήταν διοργανωτές το 1966, με προπονητή τον Σερ Ραλφ Ράμσεϊ, ενώ μια φορά ακόμη έφθασαν στους ημιτελικούς στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Εκεί οι Αγγλοι του Μπόμπι Ρόμπσον έχασαν στον μικρό τελικό από τους διοργανωτές Ιταλούς με σκορ 2-1, ενώ στον τελικό έφθασαν οι Γερμανοί που τους είχαν αποκλείσει, αυτοί που το 1966 είχαν χάσει με το γκολ φάντασμα του Τζεφ Χαρστ στο Γουέμπλεί, αλλά πό τότε έφθασαν σε άλλους δύο τίτλους και έφθασαν σε άλλους τρεις τελικούς, αλλά και σε άλλες τρεις 3ες θέσεις.
Στην μοναδική τους κατάκτηση, οι Άγγλοι είχαν επιβληθεί των Γερμανών με 4-2 στην παράταση, παιχνίδι το οποίο στιγματίστηκε από το γκολ "φάντασμα" του Τζεφ Χάρστ, ο οποίος είχε σημειώσει χατ-τρικ στην αναμέτρηση. Μια φάση η οποία δικαίωσε τους Γερμανούς, καθώς στην ανάλυση της φάσης που έγινε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, η μπάλα δεν είχε περάσει την γραμμή, βγάζοντας λάθος την απόφαση του επόπτη της αναμέτρησης Τόφικ Μπαχράμοφ. Με το γκολ αυτό ο Μπόμπι Τσάρλτον και η παρέα του πήραν το προβάδισμα με 3-2, ενώ πάλι ο Χάρστ διαμόρφωσε το τελικό 4-2.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, η Εθνική ομάδα της Αγγλίας αποκλείστηκε στην φάση των "16" από τους Γερμανούς, γνωρίζοντας την ήττα με 4-1. Παιχνίδι το οποίο σημαδεύτηκε επίσης από ένα διαιτητικό λάθος. Θύμα αυτή τη φορά η ομάδα των "λιονταριών", καθώς ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Φράνκ Λάμπαρντ. Ο μέσος της Τσέλσι έστειλε με δυνατό σουτ την μπάλα στο τέρμα του Νόιερ, η οποία πέρασε την γραμμή αφού είχε προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των "πάντσερ". Στην φάση των ομίλων, αντιμετώπισαν τις ΗΠΑ (1-1), την Αλγερία (0-0) και την Σλοβενία (1-0) και τερμάτισαν στην δεύτερη θέση πίσω από την Αμερική με 5 βαθμούς. Όσους είχαν μαζέψει και οι Αμερικάνοι.
Οι Αγγλοι όμως ακόμη φωνάζουν ...και για το χέρι του "θεού" του Ντιέγκο Μαραντόνα, και την ήττα που υπέστησαν από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αργεντινή, στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986. Ομως θα θυμούνται για πολύ καιρό οι Αγγλοι και την ήττα τους από τους "πτωτόγονους" ποδοσφαιρικά Αμερικανούς (ΗΠΑ), με 1-0 το 1950 στα γήπεδα της Βραζιλίας!!! Πάλι καλά που δεν παίζουν και πάλι μαζί τους.
Στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση, αυτή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012, οι Άγγλοι γνώρισαν τον αποκλεισμό στην προημιτελική φάση από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Ιταλία. Η "σκουάντρα ατζούρα" επικράτησε με 4-2 στην διαδικασία των πέναλτι, ενώ στην φάση των ομίλων τερμάτισε στην πρώτη θέση με Γαλλία (1-1), Ουκρανία (1-0) και Σουηδία (3-2).
Στα προκριματικά του ερχόμενου Μουντιάλ, η Αγγλία πήρε απευθείας την πρόκριση από τον 8ο όμιλο, έχοντας 6 νίκες και 4 ισοπαλίες. Αντιμετώπισε το Μαυροβούνιο, που ήταν εκπληκτικό, την Ουκρανία, την Πολωνία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, τους είχε αφήσει εκτός Μουντιάλ το 1974, με τις αποκρούσεις του Τομαζέφσκι στο ΓουέμπλεΙ, αλλά και τις Μολδαβία, Σαν Μαρίνο. Η πορεία της ομάδας του Ρόϊ Χόντσον στηρίχθηκε κυρίως τους πολύπειρους Τζέραρντ, Κέϊχιλ, Γιαγκέλκα, Μπέϊνς, Κόουλ, Ντάουνινγκ, Μίλνερ, Ρούνεϊ, Ντεφόου, Χαρτ, αλλά και σε νέα παιδιά, όπως οι Τσαμπερλέϊν, Γουέλμπεκ, Γουόλκοτ, ενώ τώρα μπορεί να πάιξουν σημαντικό ρόλο και οι Στάριτζ, Στέρλινγκ, Τζον Φλάναγκαν της Λίβερπουλ, ο Κρις Σμολινγκ της Μάντσεστερ, ο Τάουνσεντ με τον Γουόκερ της Τότεναμ, αλλά και οι Λάμπερτ, Ροντρίγκεζ της Σαουθάμπτον.
*- Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρόι Χόντσον, 67 χρονών, αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία των Άγγλων τον Φάμπιο Καπέλο και θα παραμείνει στις τάξεις της Εθνικής Αγγλίας μέχρι το 2016. Μετά την απόλυση του Ιταλού τεχνικού, επικρατέστερος για αντικαταστάσης ήταν ο τεχνικός της Τότεναμ Χάρι Ρέντναπ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ντέιβιντ Μπερνστέιν, έκανε την έκπληξη προσλαμβάνοντας τον τότε τεχνικό της Γουέστ Μπρομ, Ρόι Χόντσον, την 1η Μαΐου 2012. Ο Χόντσον με θητεία σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ, Ιντερ, Ουντινέζε, αλλά και Γκρασχόπερς, Εθνική Ελβετίας, Μάλμε, Φούλαμ κ.αλ. έχει την πείρα και δείχνει αρκετά εξοικειομένος με τον ευρωπαϊκό ρεαλιστικό ποτδόσφαιρο, μην μένοντας εγκλωβισμένος στα ..αγγλικά δεδομένα. Αλλωστε και το ποδόσφαιροα της γηραιάς Αλβιόνας πλέον έχει...εξευρωπαϊστεί με τόσους ξένους προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ κι όχι μόνον.
*- ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Γουέιν Ρούνεϊ αναμφίβολα αποτελεί το αστέρι της ομάδας των "λιονταριών". Πρόκειται για τον πιο ακριβοπληρωμένο Άγγλο ποδοσφαιριστή τη δεδομένη χρονική στιγμή και τον πιο ακριβοπλήρωνο στον χώρο του ποδοσφαιρού, καθώς αμοίβεται με 250.000 λίρες την βδομάδα. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι διεθνής από το 2003 και σε 89 συμμετοχές έχει σημειώσει 38 τέρματα. Μαζί του κι ο αρχηγός της ομάδας, αλλά κι αρχηγός της Λίβερπουλ, ο ηγέτης Στίβεν Τζέραρντ, που θεωερείται κάτι σνα τον Μπράίαν Ρόμπσον προ 20ετίας και βάλε, αλλά τον αποκαλοούν και "Μπεκενμπάουερ" της Αγγλίας, για τον καθοδηγητικό ρόλο που έχει στους "ρεντς" του Λίβερπουλ, αλλά και στην Εθνική ομάδα.
*** ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Οι παίκτες που έχουν κληθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ρόι Χόντσον στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι οι εξής (σ.σ.: μετά την ηλικία, ακολουθούν οι συμμετοχές στην Εθνική):
Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές φορές το όνομά της χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί του ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνορεύει βόρεια με τη Σκωτία, και δυτικά με την Ουαλία.
Η πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο, το οποίο είναι και πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας είναι το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκασλ και προστάτης Άγιος της χώρας είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Σαν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου το πολίτευμα της Αγγλίας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Στη διοίκηση της χώρας εναλλάσσονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, με τρίτο κόμμα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Με πάνω από 53 εκατομμύρια κατοίκους, η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με πυκνότητα 407 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα, ενώ το νόμισμα των Άγγλων είναι η Λίρα Στερλίνα.
Μεγάλες μορφές που έχει αναδείξει σαν χώρα η Αγγλία, είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', το θρυλικό συγκρότημα των "Beatles", ενώ πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου παράγει περίπου το 30% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας (ή κατά υπολογισμούς 669 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.) Το Σίτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Στεγάζει, μεταξύ άλλων, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το Λονδίνο αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Παρίσι.
Η οικονομία της πόλης στράφηκε περισσότερο προς τον τομέα των υπηρεσιών πολύ νωρίτερα από άλλες πόλεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιτυχία στον τομέα των βιομηχανικών υπηρεσιών μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αγγλική είναι κυρίαρχη γλώσσα στις επιχειρήσεις, στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες, και, επίσης στην προηγούμενη θέση που κατείχε το Λονδίνο ως πρωτεύουσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Σε άλλους παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτήν την επιτυχία θα πρέπει να αναφερθεί και η αγγλική νομοθεσία, που αποτελεί την πλέον χρησιμοποιημένη και την πιο σημαντική νομοθεσία σχετικά με τη σύναψη συμβολαίων στις διεθνείς επιχειρήσεις. Περισσότερο από το 85% του εργατικού δυναμικού (3,2 εκατομμύρια) εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών. 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιοτεχνία και στον οικοδομικό τομέα στο Μείζον Λονδίνο. Στο Λονδίνο υπάρχουν βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, εκτυπωτικών μέσων, ενδυμάτων, επίπλων, ξύλου, τροφίμων και ποτών. Παρατηρείται επίσης ραγδαία ανάπτυξη στην ανακύκλωση.
Στις οικονομικές υπηρεσίες, που παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγικός τομέας στην πόλη, απασχολούνται περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στο Λονδίνο λειτουργούν περισσότερες από 480 υπεράκτιες τράπεζες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη γίνονται και οι περισσότερες διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου.
Τα ΜΜΕ είναι ο δεύτερος ανταγωνιστικός τομέας στην οικονομία. Η Βρετανική Υπηρεσία Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, γνωστή ως "Μπι-Μπι-Σι", (BBC) είναι ο κύριος φορές, ενώ άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα εδρεύουν εντός κι εκτός Λονδίνου, όπως το ΒSkyΒ και ITV, CNN International. Πολλές βρετανικές εφημερίδες εκδίδονται στο Λονδίνο. Συνολικά λειτουργούν 240 τοπικές κι εθνικές εφημερίδες, με κορυφαίες αυτές των Mirror, Telegraf, Indipendent, Guardian (με ιδρυτική έδρα στο Μάντσεστερ), Mail , Evening Standard κ.αλ. Εκεί εδρεύουν και μεγάλα παραξτορεία ειδήσεων , όπως το Reuters κ.αλ.
Η οικονομία βασίζεται, επίσης, στον τουριστικό τομέα, όπου απασχολούνταν 350.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο.
Η πόλη είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τουρίστες. Έρευνα της Euromonitor, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2007, κατέταξε το Λονδίνο στην πρώτη θέση μεταξύ των 150 πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο, με 15,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το 2006. Στη δεύτερη θέση ήταν η Μπανγκόκ (10,35 εκατομμύρια) και στην τρίτη το Παρίσι με 9,7 εκατομμύρια.
Το λιμάνι της πόλης είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διακινεί 50 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων κάθε χρόνο.
sportandbusiness.gr
Συγκεντρωτικά όλες οι παρουσιάσεις του ''S&B'',
Στα γήπεδα της Βραζιλίας, εκεί όπου οι Άγγλοι, που εφηύραν το ποδόσφαιρο, θα νηιώσουν την λατρεία και την αγάπη που πρόσφερα στο άθλημα οι διοργανωτές. Jogo bonito λοιπόν και για τους Αγγλους στη γη των ανθρώπων που έκαναν το άθλημα του ποδοσφαίρου δικό τους και το...απογείωσαν, φθάνοντας στους 5 παγκόσμιους τίτλους το 2002, ενώ αυτοί μόνον έναν και μάλιστα με γκολ φάντασμα στην έδρα τους , στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στο μακρινό 1966.
Τα "λιιοντάρια" του Ρόϊ Χόνγκσον, θα δώσουν το παρόν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για 14η φορά στην ιστορία τους, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο στην μοναδική φορά που ήταν διοργανωτές το 1966, με προπονητή τον Σερ Ραλφ Ράμσεϊ, ενώ μια φορά ακόμη έφθασαν στους ημιτελικούς στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Εκεί οι Αγγλοι του Μπόμπι Ρόμπσον έχασαν στον μικρό τελικό από τους διοργανωτές Ιταλούς με σκορ 2-1, ενώ στον τελικό έφθασαν οι Γερμανοί που τους είχαν αποκλείσει, αυτοί που το 1966 είχαν χάσει με το γκολ φάντασμα του Τζεφ Χαρστ στο Γουέμπλεί, αλλά πό τότε έφθασαν σε άλλους δύο τίτλους και έφθασαν σε άλλους τρεις τελικούς, αλλά και σε άλλες τρεις 3ες θέσεις.
Στην μοναδική τους κατάκτηση, οι Άγγλοι είχαν επιβληθεί των Γερμανών με 4-2 στην παράταση, παιχνίδι το οποίο στιγματίστηκε από το γκολ "φάντασμα" του Τζεφ Χάρστ, ο οποίος είχε σημειώσει χατ-τρικ στην αναμέτρηση. Μια φάση η οποία δικαίωσε τους Γερμανούς, καθώς στην ανάλυση της φάσης που έγινε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, η μπάλα δεν είχε περάσει την γραμμή, βγάζοντας λάθος την απόφαση του επόπτη της αναμέτρησης Τόφικ Μπαχράμοφ. Με το γκολ αυτό ο Μπόμπι Τσάρλτον και η παρέα του πήραν το προβάδισμα με 3-2, ενώ πάλι ο Χάρστ διαμόρφωσε το τελικό 4-2.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, η Εθνική ομάδα της Αγγλίας αποκλείστηκε στην φάση των "16" από τους Γερμανούς, γνωρίζοντας την ήττα με 4-1. Παιχνίδι το οποίο σημαδεύτηκε επίσης από ένα διαιτητικό λάθος. Θύμα αυτή τη φορά η ομάδα των "λιονταριών", καθώς ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Φράνκ Λάμπαρντ. Ο μέσος της Τσέλσι έστειλε με δυνατό σουτ την μπάλα στο τέρμα του Νόιερ, η οποία πέρασε την γραμμή αφού είχε προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας των "πάντσερ". Στην φάση των ομίλων, αντιμετώπισαν τις ΗΠΑ (1-1), την Αλγερία (0-0) και την Σλοβενία (1-0) και τερμάτισαν στην δεύτερη θέση πίσω από την Αμερική με 5 βαθμούς. Όσους είχαν μαζέψει και οι Αμερικάνοι.
Οι Αγγλοι όμως ακόμη φωνάζουν ...και για το χέρι του "θεού" του Ντιέγκο Μαραντόνα, και την ήττα που υπέστησαν από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αργεντινή, στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986. Ομως θα θυμούνται για πολύ καιρό οι Αγγλοι και την ήττα τους από τους "πτωτόγονους" ποδοσφαιρικά Αμερικανούς (ΗΠΑ), με 1-0 το 1950 στα γήπεδα της Βραζιλίας!!! Πάλι καλά που δεν παίζουν και πάλι μαζί τους.
Στην τελευταία μεγάλη διοργάνωση, αυτή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012, οι Άγγλοι γνώρισαν τον αποκλεισμό στην προημιτελική φάση από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Ιταλία. Η "σκουάντρα ατζούρα" επικράτησε με 4-2 στην διαδικασία των πέναλτι, ενώ στην φάση των ομίλων τερμάτισε στην πρώτη θέση με Γαλλία (1-1), Ουκρανία (1-0) και Σουηδία (3-2).
Στα προκριματικά του ερχόμενου Μουντιάλ, η Αγγλία πήρε απευθείας την πρόκριση από τον 8ο όμιλο, έχοντας 6 νίκες και 4 ισοπαλίες. Αντιμετώπισε το Μαυροβούνιο, που ήταν εκπληκτικό, την Ουκρανία, την Πολωνία, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, τους είχε αφήσει εκτός Μουντιάλ το 1974, με τις αποκρούσεις του Τομαζέφσκι στο ΓουέμπλεΙ, αλλά και τις Μολδαβία, Σαν Μαρίνο. Η πορεία της ομάδας του Ρόϊ Χόντσον στηρίχθηκε κυρίως τους πολύπειρους Τζέραρντ, Κέϊχιλ, Γιαγκέλκα, Μπέϊνς, Κόουλ, Ντάουνινγκ, Μίλνερ, Ρούνεϊ, Ντεφόου, Χαρτ, αλλά και σε νέα παιδιά, όπως οι Τσαμπερλέϊν, Γουέλμπεκ, Γουόλκοτ, ενώ τώρα μπορεί να πάιξουν σημαντικό ρόλο και οι Στάριτζ, Στέρλινγκ, Τζον Φλάναγκαν της Λίβερπουλ, ο Κρις Σμολινγκ της Μάντσεστερ, ο Τάουνσεντ με τον Γουόκερ της Τότεναμ, αλλά και οι Λάμπερτ, Ροντρίγκεζ της Σαουθάμπτον.
*- Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ρόι Χόντσον, 67 χρονών, αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία των Άγγλων τον Φάμπιο Καπέλο και θα παραμείνει στις τάξεις της Εθνικής Αγγλίας μέχρι το 2016. Μετά την απόλυση του Ιταλού τεχνικού, επικρατέστερος για αντικαταστάσης ήταν ο τεχνικός της Τότεναμ Χάρι Ρέντναπ. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ντέιβιντ Μπερνστέιν, έκανε την έκπληξη προσλαμβάνοντας τον τότε τεχνικό της Γουέστ Μπρομ, Ρόι Χόντσον, την 1η Μαΐου 2012. Ο Χόντσον με θητεία σε ομάδες όπως η Λίβερπουλ, Ιντερ, Ουντινέζε, αλλά και Γκρασχόπερς, Εθνική Ελβετίας, Μάλμε, Φούλαμ κ.αλ. έχει την πείρα και δείχνει αρκετά εξοικειομένος με τον ευρωπαϊκό ρεαλιστικό ποτδόσφαιρο, μην μένοντας εγκλωβισμένος στα ..αγγλικά δεδομένα. Αλλωστε και το ποδόσφαιροα της γηραιάς Αλβιόνας πλέον έχει...εξευρωπαϊστεί με τόσους ξένους προπονητές στην Πρέμιερ Λιγκ κι όχι μόνον.
*- ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ: Ο Γουέιν Ρούνεϊ αναμφίβολα αποτελεί το αστέρι της ομάδας των "λιονταριών". Πρόκειται για τον πιο ακριβοπληρωμένο Άγγλο ποδοσφαιριστή τη δεδομένη χρονική στιγμή και τον πιο ακριβοπλήρωνο στον χώρο του ποδοσφαιρού, καθώς αμοίβεται με 250.000 λίρες την βδομάδα. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι διεθνής από το 2003 και σε 89 συμμετοχές έχει σημειώσει 38 τέρματα. Μαζί του κι ο αρχηγός της ομάδας, αλλά κι αρχηγός της Λίβερπουλ, ο ηγέτης Στίβεν Τζέραρντ, που θεωερείται κάτι σνα τον Μπράίαν Ρόμπσον προ 20ετίας και βάλε, αλλά τον αποκαλοούν και "Μπεκενμπάουερ" της Αγγλίας, για τον καθοδηγητικό ρόλο που έχει στους "ρεντς" του Λίβερπουλ, αλλά και στην Εθνική ομάδα.
*** ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Οι παίκτες που έχουν κληθεί το τελευταίο διάστημα από τον Ρόι Χόντσον στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι οι εξής (σ.σ.: μετά την ηλικία, ακολουθούν οι συμμετοχές στην Εθνική):
Facts and figures
1 Τ (Tερματοφύλακας) Τζο Χαρτ (26 ετών) 39 Μάντσεστερ Σίτι
13 Τ Ρόμπερτ Γκριν (34 ετών) 12 Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ
23 Τ Τζακ Μπάτλαντ (21 ετών ) 5 Μπέρμιγχαμ Σίτι
2 Α (Aμυντικός) Γκλεν Τζόνσον (29 ετών) 50 Λίβερπουλ
3 Α Άσλεϊ Κόουλ (33 ετών) 107 Τσέλσι
5 Α Γκάρι Κέιχιλ (28 ετών) 22 Τσέλσι
6 Α Τζον Τέρι (33 ετών) 78 Τσέλσι
12 Α Λέιτον Μπέινς (29 ετών) 22 Έβερτον
14 Α Φιλ Τζόουνς (22 ετών) 9 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
15 Α Τζολεόν Λέσκοτ (31 ετών) 26 Μάντσεστερ Σίτι
18 Α Φιλ Γιαγκιέλκα (31 ετών) 24 Έβερτον
- Α Κρις Σμολινγκ (25 ετών) 9 Μάντσεστερ Γ.
- Α Κάϊλ Γουόκερ (21 ετών) 10 Τότεναμ
4 M (Mέσος) Στίβεν Τζέραρντ (αρχηγός) (33 ετών) 109 Λίβερπουλ
7 M Θίο Γουόλκοτ (25 ετών) 36 Άρσεναλ
8 M Σκοτ Πάρκερ (33 ετών) 120 Τότεναμ
11 M Άσλεϊ Γιανγκ (28 ετών) 30 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
16 M Τζέιμς Μίλνερ (28 ετών) 45 Μάντσεστερ Σίτι
17 M Τζόρνταν Χέντερσον (23 ετών) 20 Λίβερπουλ
19 M Στιούαρτ Ντάουνινγκ (29 ετών) 34 Λίβερπουλ
20 M Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν (20 ετών) 14 Άρσεναλ
- Μ ΜαΊκλ Κάρικ (31 ετών) 31 Μάντσεστερ Γ.
- Μ Ανταμ Λαλανά (25 ετώ) 2 Σαουθάμπτον
- Μ Αντρος Τάουνσεντ (22 ετών) 4 Τότεναμ
9 Ε (Eπιθετικός) Άντι Κάρολ (25 ετών) 9 Γουέστ Χαμ
10 Ε Γουέιν Ρούνεϊ (28 ετών) 89 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
21 Ε Τζερμέιν Ντεφόου (31 ετών) 55 Τορόντο
22 Ε Ντάνι Γουέλμπεκ (23 ετών) 21 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- Ε Ρίκι Λάμπερτ (32 ετών) 4 Σαουθάμπτον
- Ε Τζέϊ Ροντρίγκεζ (24 ετών) 2 Σαουθάμπτον
- Ε Ραχίμ Στέρλινγκ (19 ετών) 1 Λίβερπουλ
- Ε Ντάνιελ Στάριτζ (24 ετών) 9 Λίβερπουλ
*- Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας ιδρύθηκε το 1862Αγγλία: Η χώρα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των "Beatles" και του ποδοσφαίρου
*- Έχει συμμετάσχει 13 φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ το έχει κατακτήσει το 1966 ως διοργανώτρια
*- Έχει αγωνιστεί σε 8 τελικές φάσεις Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με μεγαλύτερη επιτυχία την κατάκτηση της τρίτης θέσης το 1968 στην Ιταλία
*- Έχει ως έδρα το Γουέμπλεϊ
*- Η μεγαλύτερη νίκη της χρονολογείται στις 31 Ιουλίο 1882 με 13-0 απέναντι στην Ιρλανδία, ενώ η μεγαλύτερη ήττα στις 23 Μαΐου 1954 με 7-1 από την Ουγγαρία
*- Ο Πίτερ Σίλτον είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές (125), ενώ ο Μπόμπι Τσάρλτον με 49 τέρματα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας
*- Η υψηλότερη θέση που κατείχε στην κατάταξη της FIFA είναι η 3η τον Αύγουστο του 2012, ενώ η χαμηλότερη είναι η 27η τον Φεβρουάριο του 1996
*- Διαχρονικά τα μεγάλα ονόματα της Αγγλίας που έγραψαν ιστορία και με την Εθνική, ήταν οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπόμπι Μούρ, Τζάκι Τσάρλτον, Τζεφ Χαρστ, Αλαν Μπολ, Στάνλεϊ Μάθιους, Νόμπι Στάϊλς, Κέβιν Κίγκαν, Γκόρντον Μπανγκς, Πίτερ Σίλτον, Τρέβορ Μπρούκινγκ, Εμλιν Χιουζ, Ρέϊ Κλέμενς, Τρέβορ Φράνσις, Μπράϊαν Ρόμπσον, Ρέϊ Γουϊλκινς, Στιβ Κόπελ, Τζον Μπαρνς, Πίτερ Μπίρντσλεί και Γκάρι Λίνεκερ
Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές φορές το όνομά της χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί του ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνορεύει βόρεια με τη Σκωτία, και δυτικά με την Ουαλία.
Η πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο, το οποίο είναι και πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας είναι το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκασλ και προστάτης Άγιος της χώρας είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Σαν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου το πολίτευμα της Αγγλίας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Στη διοίκηση της χώρας εναλλάσσονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, με τρίτο κόμμα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.
Με πάνω από 53 εκατομμύρια κατοίκους, η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του Ηνωμένου Βασιλείου. Με πυκνότητα 407 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Μάλτα, ενώ το νόμισμα των Άγγλων είναι η Λίρα Στερλίνα.
Μεγάλες μορφές που έχει αναδείξει σαν χώρα η Αγγλία, είναι η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β', το θρυλικό συγκρότημα των "Beatles", ενώ πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Η μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου παράγει περίπου το 30% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας (ή κατά υπολογισμούς 669 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.) Το Σίτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου. Στεγάζει, μεταξύ άλλων, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το Λονδίνο αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο και το Παρίσι.
Η οικονομία της πόλης στράφηκε περισσότερο προς τον τομέα των υπηρεσιών πολύ νωρίτερα από άλλες πόλεις στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιτυχία στον τομέα των βιομηχανικών υπηρεσιών μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι η αγγλική είναι κυρίαρχη γλώσσα στις επιχειρήσεις, στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες, και, επίσης στην προηγούμενη θέση που κατείχε το Λονδίνο ως πρωτεύουσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Σε άλλους παράγοντες που συνετέλεσαν σε αυτήν την επιτυχία θα πρέπει να αναφερθεί και η αγγλική νομοθεσία, που αποτελεί την πλέον χρησιμοποιημένη και την πιο σημαντική νομοθεσία σχετικά με τη σύναψη συμβολαίων στις διεθνείς επιχειρήσεις. Περισσότερο από το 85% του εργατικού δυναμικού (3,2 εκατομμύρια) εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών. 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται στη βιοτεχνία και στον οικοδομικό τομέα στο Μείζον Λονδίνο. Στο Λονδίνο υπάρχουν βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, εκτυπωτικών μέσων, ενδυμάτων, επίπλων, ξύλου, τροφίμων και ποτών. Παρατηρείται επίσης ραγδαία ανάπτυξη στην ανακύκλωση.
Στις οικονομικές υπηρεσίες, που παραμένουν ο μεγαλύτερος παραγωγικός τομέας στην πόλη, απασχολούνται περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι. Παράλληλα, στο Λονδίνο λειτουργούν περισσότερες από 480 υπεράκτιες τράπεζες, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη πόλη στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη γίνονται και οι περισσότερες διεθνείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις από οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου.
Τα ΜΜΕ είναι ο δεύτερος ανταγωνιστικός τομέας στην οικονομία. Η Βρετανική Υπηρεσία Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, γνωστή ως "Μπι-Μπι-Σι", (BBC) είναι ο κύριος φορές, ενώ άλλα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα εδρεύουν εντός κι εκτός Λονδίνου, όπως το ΒSkyΒ και ITV, CNN International. Πολλές βρετανικές εφημερίδες εκδίδονται στο Λονδίνο. Συνολικά λειτουργούν 240 τοπικές κι εθνικές εφημερίδες, με κορυφαίες αυτές των Mirror, Telegraf, Indipendent, Guardian (με ιδρυτική έδρα στο Μάντσεστερ), Mail , Evening Standard κ.αλ. Εκεί εδρεύουν και μεγάλα παραξτορεία ειδήσεων , όπως το Reuters κ.αλ.
Η οικονομία βασίζεται, επίσης, στον τουριστικό τομέα, όπου απασχολούνταν 350.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο.
Η πόλη είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τουρίστες. Έρευνα της Euromonitor, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2007, κατέταξε το Λονδίνο στην πρώτη θέση μεταξύ των 150 πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο, με 15,6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το 2006. Στη δεύτερη θέση ήταν η Μπανγκόκ (10,35 εκατομμύρια) και στην τρίτη το Παρίσι με 9,7 εκατομμύρια.
Το λιμάνι της πόλης είναι το τρίτο μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο και διακινεί 50 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων κάθε χρόνο.
sportandbusiness.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου