Δεκατέσσερις κάμερες θα παρακολουθούν τις εστίες, βάζοντας τέλος, ουσιαστικά, στις αμφισβητήσεις για το αν η μπάλα πέρασε ή δεν πέρασε τη γραμμή. |
Είναι σχεδόν... ακατόρθωτο ο διαιτητής να ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να βλέπει, να κρίνει και να αποφασίζει πάντα σωστά. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δηλαδή τον περιορισμό των λανθασμένων αποφάσεων που μπορούν να κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, ακολουθούνται δύο διαφορετικοί δρόμοι.
Ο ένας είναι της UEFA. O Mισέλ Πλατινί έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την είσοδο της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο. Ενίσχυσε τη δυνατότητα των διαιτητών να κρίνουν αξιόπιστα «αυξάνοντάς» τους κατά δύο και τοποθετώντας τους δίπλα στα τέρματα. Πλέον οι διοργανώσεις της UEFA (Tσάμπιονς Λιγκ, Εuro κ.ά.) διεξάγονται με πέντε διαιτητές.
Ο άλλος είναι της FIFA. Σε αντίθεση με τον Πλατινί, ο Σεπ Μπλάτερ τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εισαγωγής της τεχνολογίας. Μάλιστα, μετά τον αγώνα Αγγλίας - Ουκρανίας στο Euro 2012, όπου υπήρξε φάση στην οποία η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας των Αγγλων αλλά δεν κατακυρώθηκε το γκολ, ο πρόεδρος της FIFA έγραψε στο Twitter: «Μετά το χθεσινοβραδινό παιχνίδι, η GLT (goal line technology) δεν είναι πια μια εναλλακτική λύση, αλλά αναγκαιότητα».
Ο κύβος ερρίφθη. Η goal line technology χρησιμοποιήθηκε πιλοτικά για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων που έγινε στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2012. Στη συνέχεια, στην επόμενη διοργάνωση που έγινε στο Μαρακές, και στο κύπελλο συνομοσπονδιών του 2013, στη Βραζιλία, κατακυρώθηκαν σωστά όλα τα γκολ που επιτεύχθηκαν, χωρίς όμως να υπάρξει αμφισβητούμενη φάση.
Το Μουντιάλ του καλοκαιριού θα είναι το πρώτο στη ιστορία όπου η επίτευξη τέρματος δεν θα αποφασίζεται από τον διαιτητή, αλλά θα του γνωστοποιείται από το ρολόι του!
Το σύστημα GoalControl-4D, που θα χρησιμοποιηθεί, είναι εξοπλισμένο με 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες στην οροφή των γηπέδων περιμετρικά. Επτά κάμερες θα εστιάζουν σε κάθε εστία. Σε περίπτωση που η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος, η κεντρική μονάδα επεξεργασίας θα στέλνει αυτόματα ένα κρυπτογραφημένο σήμα στο ρολόι του διαιτητή σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, υποδεικνύοντας το γκολ μέσω δόνησης και ενός οπτικού σήματος.
Η τοποθέτηση του συστήματος μαζί με τις δοκιμές έχουν ήδη αρχίσει. Πέρα από την καινοτομία του εγχειρήματος, η επιτυχία του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της FIFA.
kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου