H παράδοση της μασκότ του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA υφίσταται εδώ και 50 περίπου χρόνια. Ο World Cup Willie ήταν η πρώτη, η οποία δημιουργήθηκε για το τουρνουά του 1966 στην Αγγλία. Πλέον κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο έχει συνδέσει το όνομά του με μία συγκεκριμένη μασκότ.
Από το 1966 μέχρι και σήμερα, αποτελεί το σήμα κατατεθέν, δίνοντας μία διαφορετική νότα στη διοργάνωση αλλά και στην ατμόσφαιρα. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτές;
Το coppa.gr τις βρήκε και σας τις παραθέτει, από την πιο πρόσφατη μέχρι την πιο παλιά.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014, Βραζιλία
«Fuleco». Είναι μία μίξη των λέξεων “ποδόσφαιρο” (futebol) και “οικολογία” (ecologia), δύο βασικά συστατικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το όνομα αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο οι δύο αυτές λέξεις συνδυάζονται για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμπεριφερθούν πάντα με φιλικό τρόπο.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, Νότια Αφρική
«Zakumi». Η λεοπάρδαλη ήταν μασκότ εκείνης της χρονιάς. Το όνομα αποτελείται από δύο συνθετικά, «Za» και «kumi», με το πρώτο να αποτελεί κωδικό και το δεύτερο να σημαίνει «10», σχηματίζοντας τη χρονιά 2010.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, Γερμανία
«Goleo & Pille». Το Λιοντάρι με το νούμερο «6» στην φανέλα και Πίλε, η μπάλα που μιλάει. Οι δύο τους αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν του Μουντιάλ της Γερμανίας.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, Κορέα/Ιαπωνία
«Ato, Kaz και Nik». Η περίφημη τριάδα του Μουντιάλ της Κορέας/Ιαπωνίας. Φουτουριστικά, πλάσματα φτιαγμένα από το κομπιούτερ, μέλη της ποδοσφαιρικής φανταστικής ομάδας, της «Αtmoball». Ο Ato είναι ο προπονητής ενώ οι Kaz και Nik οι παίκτες.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1998, Γαλλία
«Footix». Ένας κόκορας, ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλίας, με τις λέξεις «Γαλλία 98» στο στήθος του. Η κατάληξη -ix, προέρχεται από το δημοφιλές κόμικ «Asterix».
Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, ΗΠΑ
«Striker». Το σκυλί του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα κοινό κατοικίδιο των Αμερικανών, με την μπλούζα του να έχει πάνω τον αριθμό «USA 94».
Παγκόσμιο Κύπελλο 1990, Ιταλία
«Ciao». Μια φιγούρα ξύλου, με κεφάλι μία μπάλα ποδοσφαίρου. Το «ciao» είναι ιταλικός χαιρετισμός και σημαίνει «γεια».
Παγκόσμιο Κύπελλο 1986, Μεξικό
«Πικέ». Μία πιπεριά, χαρακτηριστική της μεξικανικής κουζίνας, με μουστάκι, φορώντας ένα καπέλο σομπρέρο. Το όνομά του προέρχεται από την λέξη «picante» όπου στα ισπανικά σημαίνει πικάντικο.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1982, Ισπανία
«Naranjito». Στα ισπανικά «naranja» σημαίνει πορτοκάλι και αποτελεί κλασικό φρούτο των Ισπανών.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1978, Αργεντινή
«Gauchito». Ένα αγόρι το οποίο φοράει την φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Προέρχεται από τη λέξη «gaucho» που σημαίνει cowboy. Στο καπέλο αναγράφεται η χώρα και το έτος.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1974, Δυτική Γερμανία
«Tip και Tap». Δύο αγόρια που φοράνε τη φανέλα της Γερμανίας, με τα γράμματα WM (Weltmeisterschaft, δηλαδή Παγκόσμιο Κύπελλο) και τον αριθμό 74.
Παγκόσμιο Κύπελλο 1970, Μεξικό
«Juanito». Ένα αγόρι το οποίο φοράει τη φανέλα του Μεξικό και ένα καπέλο σομπρέρο με τις λέξεις «MEXICO 70».
Παγκόσμιο Κύπελλο 1966, Αγγλία
«World Cup Willie». Ένα λιοντάρι, τυπικό σύμβολο του Ηνωμένου Βασιλείου, φορώντας για φανέλα το σήμα της Αγγλίας και με τις λέξεις «WORLD CUP».
.coppa.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου