Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Το μυστικό που "κρύβει" αυτό το Μουντιάλ…


Έπρεπε να το υποψιαστούμε από τη μέρα που βγήκε το πρόγραμμα. Γιατροί είχαν προειδοποιήσει πως οι αλλαγές πόλεων, σε μία χώρα με κλιματολογικές συνθήκες που μεταβάλλονται αν είσαι στον Αμαζόνιο, ψηλά στον Βορρά πλησιάζοντας στον Ισημερινό ή στο νότο όπου υπάρχει πιο μαλακός καιρός διαταράσσουν την ισορροπία του οργανισμού.  Μετά το ματς Ιταλίας–Αγγλίας το Σάββατο στο Μανάους (το καλύτερο ματς του τουρνουά έως τώρα) προειδοποιούσε ο μεγάλος σκόρερ του παρελθόντος Ζοσέ Αλταφίνι πως οι δύο ομάδες δεν θα μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους από την κούραση σε λίγα 24ωρα!Ο Αλταφίνι που έκανε καριέρα στην Ιταλία, αλλά γεννήθηκε και έπαιξε στη Βραζιλία για πολλά χρόνια εξηγούσε πως η υγρασία και το βαρύ γήπεδο θα σφίξουν τα πόδια.

Ήταν σαν κάποιος να ανάβει το φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο! Βλέποντας την Αγγλία να μην μπορεί να τρέξει κόντρα στην Ουρουγουάη το σκέφτηκα. Η εικόνα του (καλύτερου των «λιονταριών»  στο Μανάους) Ραχίμ Στέρλινγκ να είναι ο χειρότερος σε χτυπούσε στο μαλακό υπογάστριο, αφού ο 19χρονος Άγγλος δεν είχε δύναμη να κάνει τα σπριντ με την μπάλα που είναι η βασική αρετή στο παιχνίδι του.


Η  Ιταλία έβγαλε τα ίδια συμπτώματα και μάλιστα νωρίς. Ο  Μαρκίζιο, ο Καντρέβα και ο Ντάρμιαν δεν είχαν δυνάμεις, ο  Μπαλοτέλι με τον Ντε Ρόσι ακολούθησαν σύντομα.

Και όμως είχαμε μήνες τώρα από επίσημα χείλη την εξήγηση. Ότι δηλαδή οι καιρικές συνθήκες και τα πολύωρα ταξίδια σε μία χώρα μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη θα  καθορίζουν περισσότερο και από την αγωνιστική ικανότητα το αποτέλεσμα! Ήταν την παραμονή της κλήρωσης των ομίλων, τον Δεκέμβριο στη Μπαϊα. Ο υπεύθυνος τύπου της FIFA απάντησε χωρίς περιστροφές όταν τον ρώτησαν γιατί οι όμιλοι δεν γκρουπάρονται  ανά περιοχές όπως σε όλα τα προηγούμενα τουρνουά: «Επειδή  όποιες ομάδες παίξουν τα ματς  στον Αμαζόνιο  θα έχουν χάντικαπ κούρασης στη συνέχεια απέναντι στους υπόλοιπους». Τότε ο Martin Samuel το είχε επισημάνει σε άρθρο του στη Daily Mail, όπως και ο Roberto Beccantini στην Gazzetta dello sport, ωστόσο  πέρασε σε χαμηλό ραντάρ επειδή ακόμη αργούσε ο καιρός.
 Η πικρή διαπίστωση ήταν τελικά πως όλοι αυτοί είχαν απόλυτο δίκιο. Και αν η Αγγλία δεν είχε τις δυνατότητες να υποστηρίξει την όποια πιθανότητα για να φτάσει μακριά με μία καινούργια και άπειρη ομάδα, ο Πραντέλι και η Ιταλία, όφειλαν να είναι πιο ψυλλιασμένοι. Πέρσι στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών η Ιταλία πήγε καλά γιατί ο τεχνικός της προσάρμοσε τις ανάγκες του όχι στα συστήματα, αλλά στις καιρικές συνθήκες! Φέτος αγνόησε τον κανόνα και πιθανότατα επηρεασμένος από την εξαιρετική εικόνα που έβγαλε πάνω στο δύσκολο τερέν του Μανάους η «σκουάντρα ατζούρα» προτίμησε να πάει με την πεπατημένη. Ο αγωνιστικός φόρος που πλήρωσε, όπως και η Αγγλία την Πέμπτη, αποδείχτηκε βαρύς. Και τώρα κόντρα στην Ουρουγουάη του… σεληνιασμένου Σουάρεζ θα πρέπει να κρατηθεί όρθια για να μην πάρει πρόωρα το αεροπλάνο της επιστροφής!

Βλέπουμε ένα εξαιρετικό Μουντιάλ, αλλά τι πρόκειται να  δούμε στη συνέχεια; Αυτό που περιμέναμε από την πρώτη μέρα. Ένα τουρνουά όπου οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής θα έχουν -λόγω της πιο εύκολης προσαρμογής τους- τον πρώτο λόγο. Και οι εκπλήξεις ή η σταθερή πορεία έρχεται από την Κόστα Ρίκα , το Μεξικό, την Χιλή την Κολομβία, όλες ομάδες εκείνης της πλευράς του Ατλαντικού. Η υγρασία, η τροπική ζέστη, η δυσκολία στην αναπνοή, το ύψος του χορταριού που δεν επιτρέπει στην μπάλα να κυλήσει όπως στην Ευρώπη είναι όλα τους στοιχεία που επηρεάζουν. Επέμεινα από τη πρώτη μέρα πως η Βραζιλία και η Αργεντινή θα έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά περιμένω από την Ευρώπη να αντιδράσει με την πιο σταθερή της αξία, τη Γερμανία η οποία ξέρει να διαχειρίζεται τις μεγάλες διοργανώσεις. Η Γαλλία παίζει καλά, αλλά πιο πολύ νομίζω πως αυτή η εμπειρία θα τη βοηθήσει σε δύο χρόνια στο δικό της EURO. H Ολλανδία που έχει νέα παιδιά και τρέχει  εξαρτάται υπερβολικά από τους δύο σούπερσταρ της, τον Ρόμπεν και τον Φαν Πέρσι και  πρέπει να αποφύγει ζευγάρωμα με τη «σελεσάο» στην επόμενη φάση. Όσο περνάνε οι μέρες θα γίνεται όλο και πιο πολύ αντιληπτό  γιατί  περνώντας τον Ατλαντικό όπου και αν έγινε το Μουντιάλ το Κύπελλο κατέληγε πάντα σε λατινοαμερικάνικα χέρια! 


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats