Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ρότερνταμ και Αμστερνταμ τσακώνονται για τη γιορτή (pics)

Ρότερνταμ και Αμστερνταμ τσακώνονται για τη γιορτή (pics)  Κάποιοι κάτοικοι του Ρότερνταμ δεν έχουν πρόβλημα ώστε να παραδεχτούν πως η πόλη τους έχει μείνει «παλιά» σε μερικά σημεία της σε σχέση με το σύγχρονο Αμστερνταμ. Κάποιοι κάτοικοι του Αμστερνταμ παραδέχονται απ' την πλευρά τους πως το Ρότερνταμ είναι πιο «μαγευτικό», αλλά σπεύδουν να προσθέσουν πως εκείνοι ζουν στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας. Κι ας μη βρίσκεται σε αυτή το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά στη Χάγη.


Πού το θυμηθήκαμε αυτό, θα ρωτήσετε τώρα. Ναι, δεν αντιλέγουμε, μοιάζει άσχετο, αλλά εν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου και της αποψινής απόπειρας της εθνικής ομάδας της Ολλανδίας να βρεθεί στον ημιτελικό της διοργάνωσης, οι δύο πόλεις τσακώνονται για το ποια θα φιλοξενήσει τη γιορτή των «οράνιε» για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η Κόστα Ρίκα δεν απασχολεί τους άρχοντες των πόλεων. Εχουν παραχωρήσει την ενασχόληση μαζί της στον Λουίς Φαν Χάαλ και στους ποδοσφαιριστές του. Δεν τους απασχολούν ούτε οι μελλοντικοί αντίπαλοι της Ολλανδίας στο Μουντιάλ. Θέλουν να εξασφαλίσουν τη γιορτή. Με το Ρότερνταμ να λέει πως εκείνη μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 (φιναλίστ σε αυτό οι «οράνιε») είχε γίνει στο Αμστερνταμ, άρα, είναι η σειρά του, και το Αμστερνταμ να ανταπαντά με το ορθό κοφτό, εμείς είμαστε η πρωτεύουσα.

Το σύνδρομο του Ρότερνταμ
Η κόντρα τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικό βαθμό απ' τις μεγαλύτερες που υπάρχουν ανάμεσα σε πόλεις μίας χώρας. Είναι όμως υπαρκτή σε αρκετούς τομείς και εμείς θα επιχειρήσουμε μέσω φανταστικού «debate» να παρουσιάσουμε την επιχειρηματολογία κάθε πλευράς, για την πόλη της. Ορεξη να έχετε ώστε να διαβάσετε μαζεμένα όσα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των πόλεων που απέχουν μία ώρα δρόμο, αλλά τους χωρίζουν κόσμοι.
Καθώς, λοιπόν, στο Ρότερνταμ το 40% του πληθυσμού δεν είναι Ολλανδοί, γι' αυτό και προέκυψε και το «σύνδρομο του Ρότερνταμ» στην πολιτική σκηνή της χώρας, ως διαχείριση των μεταναστών, οι κάτοικοι του Αμστερνταμ λένε πως δεν είναι πλέον Ρότερνταμ, με την ακραία έννοια, για μερικούς πως δεν είναι πλέον Ολλανδία. Η απάντηση έρχεται με το «εμείς δεν έχουμε coffee shops και κόκκινα φώτα», αλλά τέχνη, φεστιβάλ, πολλές κουλτούρες και αρχιτεκτονική, και η ανταπάντηση με «εμείς έχουμε ιστορικά σπίτια, όπως του Φαν Χοχ». Προσθέτουν, δε, πως στο Ρότερνταμ οι δουλειές είναι πιο «σκληρές», ένεκα του λιμανιού του και το ποσοστό ανεργίας υψηλότερο, ενώ στο Αμστερνταμ είναι πρώτιστα οικονομικού περιεχομένου και περισσότερες σε προσφορά.
Ελα να σταθμεύσεις
Ουδέν πρόβλημα, η συνέχεια της επιχειρηματολογίας για τους ανθρώπους του Ρότερνταμ. «Σε εμάς σταθμεύεις δωρεάν και σχετικά άνετα και η μετακίνηση σε οποιοδήποτε σημείο, μέσω του δαχτυλιδιού, θα διαρκέσει το πολύ 15 λεπτά» υπογραμμίζουν και δεν έχουν άδικο. Στο Αμστερνταμ, και στους δύο τομείς, η κατάσταση είναι ελαφρά τραγική.
«Ναι, σιγά μη ζούμε μέσα στο ατσάλι» ακολουθεί η τοποθέτηση απ' την πλευρά του Αμστερνταμ. Το Ρότερνταμ βλέπετε, πρακτικά ισοπεδώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και παρότι κράτησε στοιχεία που διέθετε τον δέκατο έβδομο αιώνα, αλλά έχει και πολύ ατσάλι, μεγάλους δρόμους και σημάδια εκσυγχρονισμού, ώστε οι αρχιτέκτονες της χώρας να το χαρακτηρίζουν ως τη Νέα Υόρκη τους. Είναι η αστική πόλη της Ολλανδίας. Πρακτικά δεν έχει κέντρο, ενώ στο Αμστερνταμ όλα κινούνται γύρω απ' τα κανάλια του.
Διπλάσιο συν κήπο
Οι κάτοικοι του Ρότερνταμ δεν το βάζουν κάτω όμως. Με 619.000 ευρώ μπορείς να αγοράσεις σπίτι διακοσίων σαράντα τετραγωνικών μέτρων συν εξήντα τ.μ. κήπου στην πόλη τους, τη στιγμή που στο Αμστερνταμ με 615.000 ευρώ αγοράζεις διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης εκατόν σαράντα τετραγωνικών μέτρων.
«Είναι επειδή είμαστε πιο εμπορικοί» έρχεται η απάντηση των ανθρώπων της πιο ακριβής πόλης (σε όλα) της Ολλανδίας, που καμαρώνουν και για το σύγχρονο γήπεδο του Αγιαξ, το «Αρένα». Απ' την άλλη, υπάρχει η Φέγενορντ, κι εδώ, ανάμεσα στους υποστηρικτές των ομάδων, οφείλουμε να επισημάνουμε πως πρόκειται για ωμή σχέση μίσους, που αναφέρουν ότι «ναι, το χτίσατε έξω απ' την πόλη σας και του βάλατε και οροφή και δεν το βλέπει ο ήλιος». Με το πρώτο σκέλος να αφορά το «Ντε Κάιπ», την έδρα της ομάδας του, που «ζει» εντός της πόλης τους, και το δεύτερο τις πολλές αλλαγές χλοοτάπητα που έχει κάνει ο Αγιαξ, εξαιτίας της έλλειψης ικανοποιητικής έκθεσής του στο ηλιακό φως.
Ουφ, όμως, σταματάμε εδώ αγαπητοί φανταστικοί συνομιλητές μας. Θα μπορούσατε να διαφωνείτε για ώρες, αλλά ο χώρος μας εδώ τελειώνει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Stats